Briljant sätt att engagera i uttjatat ämne

Aftonbladets Annika Marklund skriver ofta och gärna om det skeva kvinnoidealet, jämställdhet och könsnormer. Hon nöjer sig inte med att skriva ett inlägg när ämnet är rasande aktuellt, hon nöjer sig inte med att väva in ett litet genusperspektiv i sina krönikor. Hon har hittat sin nisch och vågar stå upp för den.

Det ska hon fan ha en applåd för.

Särskilt med tanke på att dessa emancipistiska alster publiceras i Sofis mode – Aftonbladets egen könsnormativa tidsmaskin.

Annika Marklunds senaste krönika "Det naturliga idealet är inte alls naturligt" känns som en väldigt uttjatad infallsvinkel (ungefär som Kalle Anka på julafton). Men under det osexigt presenterade konceptet döljer sig ett litet guldkorn i genusdebatten. Annika formulerar motsättningen redan i inledningen: "Världens Osexigaste Kvinna är vansinnigt snygg". Hon går vidare med en kort bakgrundsstory, tyska runkmagasinet FHM listar världens 100 osexigaste kvinnor, Charlotte Roche "vinner".

Och det är här, efter att ha skapat ett onekligt sug och intresse, som Annika styr in mot den redan upptrampade idealstigen:

"Charlottes debutroman ”Våtmarker” råkar handla om en artonårig tjej som onanerar, knullar, bajsar, blöder och hatar allt vad hygien heter. Och som gillar sig själv ändå. Här ser vi ett hot mot hela idén om Den Naturliga Kvinnan. En Naturlig Kvinna har nämligen ingenting med naturlighet att göra. En ”naturlig kvinnokropp” skapas, och måste fortsätta att skapas under resten av livet."

Annika fortsätter med att rabbla upp exempel på vad kvinnor tvingas göra för att upprätthålla ett "naturligt" kvinnligt ideal: vaxa, raka, svälta etcetera.

Och när den magnifika slutklämmen till sist sparkar en rakt i ansiktet med sin brutala right on-attityd inser man att man aldrig blev uttråkad på vägen. Trots att ämnet i krönikeform är uttjatat. Trots att det mesta redan sagts. Trots att just den här krönikan i grund och botten inte bjuder på så mycket nytt.

"Sanningen kommer ändå alltid vara att kvinnor är människor. Som har bristningar och celluliter och hår lite överallt. Som luktar, kladdar och fiser, som får diarré, fotvårtor och svampinfektioner. Jo, FHM. Era omslagstjejer också. Runka till det om ni kan."

Så jävla genialiskt upplagt. Så smart. Så genomtänkt. Nästan så man blir tårögd.

Betyg: 5 av 5


(HÄR läser du Annika Marklunds fenomenala krönika om "naturliga" kvinnoideal)

(HÄR läser du Lisa Magnussons blogg, som tipsade om krönikan)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0