Har Fredrik Strage tappat stinget?

Dagens Nyheters Fredrik Strage är en kolumnpoet. En ordets konstnär. Han ritar konturerna med tunn blyerts och fyller i dem med yviga drag från grov pensel. Pendlar hela tiden mellan det populistiska och det elitistiska i en aptitlig hybrid.

Men även solen har sina fläckar.

Även Zlatan missar målet ibland. Även Kallur river en häck då och då. Även Parlamentet är roligt för oss som är äldre än 9 emellanåt.

Så att Fredrik Strage levererar ett poetiskt magplask from time to time är snarare att förvänta sig. Han gör det dock väldigt sällan. Och hans senaste krönika, "Kan man bära en bandtröja med värdighet?", är kanske inte ett klockrent magplask – men det är fan ingen vidare lyckad bomb från tremeterstrampolinen i badhuset.

Strage avhandlar här det bespottade fenomenet "bandtröja". En kul tanke som hade kunnat bli en riktigt humoristisk krönika, full med drypande diskreta sarkasmer och härlig ironi.

Men nä. Jag vet inte, kanske har Fredrik bakat in ett och annat inslag av humor i sin lussebulle. Men i så fall har han gömt det väldigt väl. Han radar upp ett par gyllene regler för att bära bandtröja med värdighet – som upplagt för rapp, bitsk och syrlig skämtsamhet. Man läser vidare. Nähä, tänker man. Det låter vänta på sig.

Och man väntar.

Och väntar.

Och väntar...


...men det infinner sig aldrig. Det där lilla ögonblicket där det glimmar till och man förstår att allting hänger ihop och att det finns en mening med all snustorrhet och gråskala.

Det är först i den uddlösa krönikans sista meningar man kan skönja en liten liten antydan till glimten i ögat.

"Sajten Metal sucks publicerade nyligen en enkät som slog fast att det enda band som bör tillåtas ha på sig sina egna tröjor på scen är Iron Maiden. Tilläggas bör att Iron Maiden är det sämst klädda bandet på planeten, medan deras tröjor hör till det snyggaste man kan köpa för pengar."

Man ler i brist på annan intressant, välformulerad underfundighet. Det är ett stelt leende. Som dör väldigt snart.

Och man kan inte undgå att ställa sig själv frågan: Fredrik Strage, håller du på att tappa stinget?

Betyg: 2,5 av 5


(HÄR hittar du Fredrik Strages uddlösa krönika om bandtröjor)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0