Lobotomerad krönika om Sveriges plattmatch

Svenska Dagbladets Jan Majlard beskrivs bäst som medievärldens svar på Lasse Lagerbäck. Liksom Lasse Litens syn på fotboll är konservativ, förlegad och fruktansvärt tråkig är Jan Majlards syn på både världen i allmänhet och sportjournalistik i synnerhet lika skrattretande som rasbiologin. Jan Majlard har en sällsynt förmåga att skriva texter som är mossiga – redan innan de publicerats.

I sin krönika "Bye, bye Sydafrika!" försöker Jan ge sin syn på Sveriges plattmatch mot Danmark i VM-kvalet. Han svamlar på om ovan nämnda Lagerbäck och mittfältaren Daniel Anderssons vara eller icke vara från start och väljer att helt bortse från två avgörande moment: Kim Källströms straffmiss och Micke Nilssons fullständigt oförlåtliga smörpass som ledde till Danmarks mål. Redan i en artikelkommentar till krönikan slår flera uppmärksamma läsare huvudet på spiken: Jan Majlard är helt ute och cyklar.

"Varför gnäller man på Daniel Andersson när det är Kim Källström som missar straffen och har ett helt erbarmligt passningsspel hela matchen? Är Jan fotbollsanalfabet?"

En helt berättigad fråga. Särskilt när man (med fasa) läser så plumpt idiotiska rader som:

"Hade inte Daniel Andersson i åtanke när jag häromdagen efterlyste snabbhet i landslaget. Någonting i ansiktsuttrycket på Anders Svensson sa den kvinnliga intuition som strömmar genom vår sommarstuga att han inte skulle spela. Att Lagerbäck på tv-bilderna efter fredagsträningen samtidigt var så nöjd förstärkte intrycket hos den bättre hälften. Jag fyller i: Det var aldrig Anders lår som oroade Lagerbäck utan Daniels "lårkaka" efter krocken med klubbkompisen Jimmy Dixon senast. Jag tror aldrig det var aktuellt med Anders från start. Istället valde man MFF-spelaren som senast i söndags klantade till det så att Gais kunde kvittera och under uppehållet liksom efter förra säsongen lett sitt lag till nionde plats i allsvenskan."


Så ofokuserat och förvirrat att man börjar undra om Jan Majlard över huvud taget sett matchen. Och den kvinnliga intuitionen som "strömmar genom vår sommarstuga" – exakt vad har det med saken att göra?

En krönika om en så känsloladdad match som är ungefär lika känslosam som en lobotomerad krabba kan inte ges annat än underkänt. När stanken av mossighet och sportjournalistisk psykos dessutom sticker i näsborrarna är det svårt att se så mycket som ett spår av kvalitet. Det enda positiva med Jan Majlards fiaskokrönika är att han lyckas kväva det förmodligen medfödda begäret att i allt han skriver basunera ut sitt hat mot Zlatan.

Betyg: 1 av 5


(HÄR läser du Jan Majlards lobotomerade krönika om Sveriges plattmatch)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0