Känsloladdat om kvalfiaskot

Sverige förlorade den viktiga "ödesmatchen" mot Danmark efter en missad straff och ett fatalt misstag. På Sveriges nationaldag, för att göra det etter värre. Vissa sliter naturligtvis sitt hår i vrede över detta fiasko. Andra dricker folköl eller coca-cola i tv-soffan som vanligt, rycker på axlarna åt "bolltramset". Kanske inte ens såg matchen.

Dagens Nyheters Johan Esk tillhör den första kategorin.

Och sina starka känslor för detta fantasilösa, stelopererade svenska landslag utnyttjar Johan Esk på bästa sätt – nämligen genom att skriva en känsloladdad krönika om eländet.

Johan Esk sparar inte på krutet. Han ångar på från början till start med yxan i högsta hugg, hinner hugga av benen på både Kim Källström, Mikael Nilsson, Lasse Lagerbäck och hela svenska mittfältet innan sista punkten är satt.

"Varför lade inte Zlatan Ibrahimovic straffen? Varför snodde inte Zlatan straffen av Kim Källström som han gjort tidigare? Varför skulle Micke Nilsson använda sin julgransfot till att spela fram till danska målet? Varför skulle Sverige ha alla små embryon till eget spel på vänsterkanten där det inte fanns någon naturlig vänsterfot? Varför kunde inte Kim Källström slå en enda passning rätt? Varför hade Kim så bråttom med straffen och varför hade han precis som Kennet Andersson gula skor?"

Johan Esk är inte nådig i sina sågningar. Men det är också där han är som störst – i känslorna. Att han blottlägger sig själv. Att han vågar låta sin kärlek till det svenska landslaget ta större plats än den sakliga analysen. Att han med sin krönika visar att han brinner för fotbollen och att förlusten lämnar ett stort sår i det bultande fotbollshjärtat.

Det är inte ofta Dagens Nyheter förmedlar så här mycket värme och känslor.

Betyg: 4 av 5


(HÄR läser du Johan Esks känslosamma krönika om Sveriges VM-kvalfiasko på Råsunda)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0